Loading...

Diensten

Wat kan David Kerstens voor u doen?

Hij kan voor u pleiten in een procedure, in een administratieve of tuchtprocedure of in een arbitrage. Hij kan u bijstaan in een bemiddeling. Hij kan u ook adviseren, overeenkomsten opstellen en nalezen of namens u onderhandelen.

Advies

David Kerstens zal u op de eerste plaats een duidelijke uitleg geven over uw rechten en verplichtingen. Hij is vertrouwd met de risico’s die u loopt. Hij weet of en hoe risico’s kunnen worden vermeden. Hij zal u ook zonder aarzelen meedelen wanneer uw kansen niet goed zijn en u een andere oplossing adviseren dan deze die u voor ogen had.

Hij kan u adviseren over een beoogde samenwerking of een voorstel dat u heeft gekregen. Hij kan u informeren over de slaagkansen als u een vordering wil uitbrengen of u adviseren om voor een andere oplossing te kiezen zoals bemiddeling of, als de zaak reeds voor de rechtbank werd gebracht, onderhandelingen op te starten.

Onderhandelen

David Kerstens kan voor u onderhandelen, met u erbij of namens u. U beslist waar u het mee eens bent en waarmee niet. Hij zal u hiermee maximaal en helder informeren over uw belangen en uw rechtspositie, waarom sommige oplossingen kunnen en andere niet.

Onderhandelingen tussen advocaten zijn vertrouwelijk. U kan toegevingen doen zonder dat deze ooit tegen u gebruikt kunnen worden. Deze vertrouwelijkheid kan soms doorslaggevend zijn om efficiënt tot een oplossing te komen.

Opstellen van overeenkomsten

Goede afspraken maken houdt in dat ook wordt gepraat over minder voor de hand liggende zaken of scenario’s, waarvoor ook een oplossing moet voorzien worden in de overeenkomst. David Kerstens staat de cliënt bij in de onderhandelingen en stelt op papier wat wordt overeengekomen. Soms wordt vertrokken van een standaardontwerp, soms wordt een overeenkomst volledig op maat geschreven.

Aarzel ook niet om uw contracten te laten nalezen door David Kerstens! Als het bezorgde ontwerp op punt staat, aangepast is aan de beoogde transactie en geen wezenlijke aanpassing behoeft, kan hiervoor een beperkte forfaitaire vergoeding worden afgesproken, eerder dan de aanrekening aan uurtarief.

 

In welke domeinen is David Kerstens actief?

David Kerstens is actief in vele rechtsdomeinen met een focus op het ondernemingsrecht. Hieronder treft u een greep aan van de dossiers waarin hij de voorbije jaren actief is geweest. Dit overzicht is bedoeld om u een idee te geven van de mogelijke dienstverlening. Aarzel echter niet om uw vraag voor te leggen, ook al komt de desbetreffende materie hieronder niet voor.

Consumentenbescherming. Mr. Kerstens adviseert ondernemingen over de overeenkomsten die zij afsluiten met consumenten (dit is iemand die buiten iedere ondernemingsactiviteit handelt) en de wijze waarop de instemming van de consument wordt bekomen. Omgekeerd staat mr. Kerstens ook consumenten bij in geschillen met ondernemingen, bv. wanneer zij bij de aankoop van goederen of het afnemen van diensten onvoldoende werden geïnformeerd. Werd de consument misleid of kon de consument de lokroep om te kopen niet weerstaan?

Overdracht van ondernemingen. Mr. Kerstens begeleidt zowel kandidaat-kopers als kandidaat-verkopers bij de overdracht van een handelszaak of de aandelen van een vennootschap. Soms wordt een verkoper na de overdracht geconfronteerd met een vraag tot garantie, of, nog erger, een vordering in nietigverklaring van de overdracht. Soms voelt een koper zich inderdaad ‘bekocht’. Mr. Kerstens staat de koper of verkoper bij in deze postacquisitiegeschillen.

Aanneming van werken - bouwzaken. Mr. Kerstens behartigt de belangen van vele actoren in het bouwproces (bouwheer, aannemer, architect, mobiliteitsdeskundige), zowel voor de rechtbank als er buiten. Veelal wordt gestreefd naar een buitengerechtelijke oplossing, indien mogelijk door bemiddeling door een erkend bemiddelaar.

Op basis van zijn expertise in dit domein heeft mr. Kerstens verschillende modellen van aannemingsovereenkomsten ontwikkeld. Deze ontwerpen beogen een evenwicht in de rechten en verplichtingen van partijen over en weer, doch de ontwerpen beogen al naar gelang het geval de belangen te beschermen van de bouwheer of de aannemer.

Distributierecht en samenwerkingsovereenkomsten. Mr. Kerstens begeleidt kandidaat-contractanten wanneer zij distributie- en samenwerkingsovereenkomsten afsluiten (bv. agentuurovereenkomsten, de zogenaamde concessies van alleenverkoop, franchise). Een goede overeenkomst en vooral behoorlijke precontractuele informatie kunnen later veel problemen en conflicten vermijden. De meeste geschillen doen zich echter voor wanneer de relatie wordt beëindigd, zeker indien de beëindiging abrupt is of gepaard gaat met oneerlijke handelingen.

Vastgoed en eigendom. Mr. Kerstens adviseert particulieren en ondernemingen bij de aan-en verkoop van vastgoed en behandelt geschillen die zich na de aankoop kunnen voordoen: de verkoper blijkt bepaalde gebreken te hebben verdoezeld of verzwegen, de koper tekent lichtvaardig een compromis en ziet nadien af van de overeenkomst, …

Vastgoedmakelaar. Mr. Kerstens treedt op voor zowel vastgoedkantoren als hun klanten.

Appartementsmede-eigendom. Geschillen met de Raad voor Mede-eigendom en/of de syndicus.

Aansprakelijkheidsrecht. Fout, schade en causaal verband tussen de fout en de schade. Een ogenschijnlijk eenvoudige regel die toch aanleiding geeft tot heel wat casuïstiek. 

Ondernemingen en particulieren in financiële moeilijkheden. Mr. Kerstens staat cliënten bij wanneer zij betalingsmoeilijkheden hebben. Dit omvat het onderhandelen met schuldeisers om een schuldherschikking of afbetalingsplan te bekomen, de bijstand voor de Kamer van ondernemingen in moeilijkheden (vroeger Kamer voor Handelsonderzoeken of depistage genoemd), het opstellen van een verzoekschrift tot gerechtelijke reorganisatie of collectieve schuldenregeling, het voeren van verweer bij een dagvaarding in faillissement.

Invordering en executiegeschillen. Mr. Kerstens bekijkt met u uw beleid en strategie tot incasso en kan het nodige doen voor de invordering van onbetaalde facturen, leningen, etc. al dan niet in samenwerking met een gerechtsdeurwaarder in het kader van de zogenaamde IOS-procedure of via een Europees Betalingsbevel. Indien uw goederen in beslag werden genomen door een schuldeiser van een derde, kan mr. Kerstens trachten het beslag vrijwillig te doen handlichten. Bij gebreke hieraan kan een procedure in revindicatie worden opgestart.

Mr. Kerstens kan u ook helpen bij het verhogen van uw kansen op recuperatie wanneer uw schuldenaar werd toegelaten tot een procedure gerechtelijke reorganisatie of collectieve schuldenregeling.

Huurrecht.

Burengeschillen.

Opstellen van overeenkomsten in het algemeen. Goede afspraken maken houdt in dat ook wordt gepraat over minder voor de hand liggende zaken of scenario’s, waarvoor ook een oplossing moet voorzien worden in de overeenkomst. Mr. Kerstens staat de cliënt bij in de onderhandelingen en stelt op papier wat wordt overeengekomen. Soms wordt vertrokken van een standaardontwerp, soms wordt een overeenkomst volledig op maat geschreven.

Aarzel ook niet om uw contracten te laten nalezen door mr. Kerstens! Als het bezorgde ontwerp op punt staat, aangepast is aan de beoogde transactie en geen wezenlijke aanpassing behoeft, kan hiervoor een beperkte forfaitaire vergoeding worden afgesproken, eerder dan de aanrekening aan uurtarief.

Vennootschappen. Vaak hebben partijen een beeld voor ogen van hoe hun samenwerking er zal uitzien doch hebben zij niet stilgestaan bij bepaalde aspecten. Een veel voorkomend scenario is dit van de uitstap. Partijen werken samen aan een project maar plots wil één van hen toch iets anders gaan doen. Hoe worden de aandelen van de uittredende vennoot gewaardeerd? Wie kan wie uitkopen bij een 50/50 aandelenverhouding? Wat bij een overlijden? Blijven de erfgenamen in de kou staan? Sommige zaken worden best op voorhand besproken en vastgelegd in een aandeelhoudersovereenkomst.

Arbeidsrecht. Overweegt u om een personeelslid te ontslaan? Laat uw ontslagschrijven even nalezen door mr. Kerstens. Vergeet niet dat in België een ontslag altijd moet gebeuren met een ter post aangetekende brief! U mag het mondeling zeggen maar na de verzending van de brief.